Kurser och föreläsningar

Kurser och föreläsningar går att boka av både företag och privata sällskap. Tid och form är anpassningsbart utifrån önskemål – allt från en timme till heldagsevenemang. På sidan ”På gång” finns öppna kurser och föreläsningar som går att anmäla sig till.

 

Sockerföreläsning – matens påverkan på vårt sinne och hälsa (minst 1 tim och 30 min)
Hur kan du förbättra din psykiska hälsa med hjälp av kosten?
En föreläsning om fysisk och psykisk hälsa som tar avstamp i kostens påverkan på sinnet. Med fokus på socker, sötsug, beroende och hur maten kan lägga grunden till självkänsla, koncentrationsförmåga och empati. Konkreta tips ges på vad du kan göra för att med kostens hjälp minska på stress, minimera risken för utmattning och psykisk ohälsa, och bli av med sötsug.

Hur påverkas egentligen kroppen och sinnet av maten du äter? Våra matvanor är starkt kopplade till psykiska hälsa och kan bidra till stress, utmattning och depression. Många av oss är idag övertygade om att t.ex. socker och skräpmat inte är bra för oss – men varför fortsätter vi ändå att äta det?

Vill du förstå mekanismerna bakom sötsug?
Är du ofta för trött för att få något gjort men samtidigt för rastlös för att sitta still?
Lider du av humörsvängningar, viktförändringar eller sömnstörningar?
Upplever du matthet i kroppen som inte står i proportion till någon fysisk ansträngning?
Känner du dig ofta trögtänkt, förvirrad, frustrerad eller stressad?
Vill du få förståelse för hur kroppen påverkas av kosten?

Den här föreläsningen behandlar socker, sötsug och beroende och vad som händer i kroppen. Du får också konkreta tips på hur du kan bli fri från sötsug samt hur du kan stötta din biokemi om du hamnat i utmattning/depression, och du kommer gå därifrån med en större förståelse om hur allt hänger ihop.

Susanne Törnqvist är friskvårdsterapeut och högskoleutbildad i basmedicin. Hon har intresserat sig för kostens betydelse och påverkan på sinnet och kroppen i över 15 år. Föreläsningen utgår från vetenskapliga grunder varvat med personlig erfarenhet från att själv ha blivit av med sötsug, samt ha hjälpt många andra genom föreläsningar, kurser och konsultationer.

 

Kurs: Sockerberoende och hur man kan förbättra sin psykiska hälsa med hjälp av kosten, (4 x 1 timme och 30 min)
Den här kursen handlar om socker, sötsug, cravings och matberoende – och vad som händer i kroppen. Du kommer att lära dig förstå hur din kropp fungerar och få konkreta tips på hur man kan bli fri från sötsug, äta på ett sätt som balanserar blodsockret, samt hur man kan stötta sin biokemi om man hamnat i utmattning/depression. Våra matvanor är starkt kopplade till vår psykiska hälsa och kan till och med bidra till stress, utbrändhet och depression. Under kursen går vi igenom hur mat kan påverka känslor, personlighet, humör och livsglädje. Vi vet att socker och skräpmat inte är bra för oss – men varför fortsätter vi ändå att äta det? Vad är det för biokemiska mekanismer som gör att vi ibland har så svårt att hålla vad vi lovar oss när det gäller mat? Att få den pusselbiten på plats skapar ett inre lugn, tillit till sin kropp och dess förmåga samt en känsla av kontroll och att man har kommit närmare sitt riktiga jag.

Vill du bli av med sockersug eller humörsvängningar?
Känner du att du behöver ett nytt förhållningssätt till mat?
Upplever du att tankar på mat upptar för stor del av ditt liv?
Vill du hitta ett sätt att äta på som fungerar i längden?

Vi träffas vid 4 tillfällen och fördjupar oss i de mekanismer som ligger bakom sötsug och beroende,  och tillsammans lägger vi grunden för nya vanor.

Susanne Törnqvist är friskvårdsterapeut och högskoleutbildad i basmedicin. Hon har intresserat sig för kostens betydelse och påverkan på sinnet och kroppen i över 15 år. Kursen utgår från vetenskapliga grunder varvat med personlig erfarenhet från att själv ha blivit av med sötsug, samt ha hjälpt många andra genom föreläsningar, kurser och konsultationer.

 

Workshop: Raw food-kurs med Elisabeth Antonson, rawfood-inspiratör och örtterapeut
På den här raw food-kursen kommer du att lära dig mer om Raw Food – den fräscha, gröna maten som ger dig energi, kraft och glädje. Du kommer också att få lära dig mer om hur kroppen funkar och hur du med matens hjälp bl.a. kan reglera sötsug, blodsocker och höja pH-balansen.
Elisabeth, raw food-inspiratör och örtterapeut, kommer att ge dig svar på: Hur tillagar man raw food-mat? Vilka råvaror är raw food? Vilka redskap är lättast att använda sig av? Vilka näringsämnen finns i raw food och hur påverkar de din kropp?
Susanne, holistisk friskvårdsterapeut, kommer att ge dig ett helhetsgrepp på hur kroppen fungerar utifrån perspektiven blodsockerbalans, antiinflammatorisk kost, och pH-balans samt ge en förståelse för varför just raw food genererar så mycket energi i kroppen.

Vi lagar och äter olika typer av rätter tillsammans, som passar till frukost, lunch, middag och mellanmål. Teori varvas med praktik och med dig hem får du ett recepthäfte med flera recept, ny kunskap, inspiration om hur du kan fortsätta med raw food, samt konkreta tips på hur du kan bli fri från sötsug och skapa matvanor som ger kraft, energi och känslan av att komma närmare sitt riktiga jag.
Fika, lunch och middag ingår.

 

Antigympa – en praktisk kurs i avspänning
I antigympa tränar du tilliten till dig själv, din kropp och din förmåga. Du lär känna din kropp inifrån och ut genom små, små, enkla men precisa rörelser där hänsyn tas till muskelkedjornas samband och kroppens självläkande förmåga. Rörelserna, som utförs på egna villkor är utvecklade för att ge ökad kroppsmedvetenhet och hjälper kroppen att hitta tillbaka till de vanor och rörelsemönster som ger en mer balanserad kropp. Antigympa utgår från behovet av att töja ut baksidans muskulatur som ofta är förkortad och många gånger utgör grundorsaken till stela axlar, nacke och rygg. Antigympan stödjer nervbanorna att komma ur sina gamla slitsamma vanor och mönster för att istället leta sig fram till nya så att musklerna och blodcirkulationen kan fungera mer optimalt. Det unika i antigympa är att man tar hänsyn till hela muskulaturens samspel, man förkortar inte några redan spända muskler för att sträcka ut andra förkortade muskler, dvs man undviker att kompensera. Du tränar dig i att lyssna på din kropp och lär känna kroppen inifrån och ut genom små, enkla men precisa rörelser.

Antigympa passar alla oavsett i vilken fysisk kondition ens kropp befinner sig i. Övningarna utförs till största delen liggande. Inga förkunskaper krävs. Medtag liggunderlag, gärna lite tjockare som t.ex. en strandmadrass, och filt. Bekväma kläder är att rekommendera.
Susanne Törnqvist är friskvårdsterapeut och utbildad inom flera kroppsterapier, bl.a. antigympa, samt basmedicin. Hon arbetar med kraniosakral terapi och massage, samt föreläser och håller kurser.

 

Chakrakurs – en kurs om den andliga fysiska kroppen
En kurs med fokus på själen, andlighet och personlig utveckling. Här lägger vi vetenskap, forskning och skolmedicin åt sidan till fördel för uråldrig indisk visdom och intuitiv kunskap. Själen använder kroppen som instrument för att kommunicera med oss, men förstår du dess språk? Många gånger kan våra fysiska problem vara själens sätt att göra oss uppmärksamma på något i vårt liv. Genom att förstå chakrasystemet blir det lättare att tolka själens budskap. Kroppen har sju chakran, de första tre hämtar sin energi från jorden och tillhör den materiella världen där mycket handlar om vår grundtrygghet, relationer och självbild. Dessa chakran befinner sig i höft-, länd- och magregionerna. De tre översta chakrana är hals-, pann- och kronchakrat som handlar om våra mentala och andliga förmågor och de hämtar sin energi från himlen. I mitten har vi hjärtchakrat där vi blandar energi från jorden och himlen och där vår största utmaning är att älska oss själva. Kursen går igenom kroppens sju chakran, vilka budskap respektive chakra har samt vilka fysiska problem som kan kopplas till respektive chakra. Teori varvas med meditationer och övningar kopplade till chakrasystemet.

Susanne Törnqvist är friskvårdsterapeut och utbildad inom flera kroppsterapier samt basmedicin. Hon arbetar med kraniosakral terapi och massage, samt föreläser och håller kurser.