På gång / nyheter

SOMMAR/HÖST 2021

Utomhusföreläsningar i augusti:
Jag bjuder in till tre föreläsningstillfällen i augusti på temat kosten och kroppen.
4/8 Stress och matens påverkan
19/8 Matens koppling till vår psykiska hälsa
26/8 Varför uppstår sötsug?
Läs mer om respektive föreläsning nedan.

Föreläsningarna hålls utomhus i trädgården (vid regn eller blåst flyttar vi in). Obs! Begränsat antal platser
När: Samtliga föreläsningar är kl 18:00-19:30
Var: Pålsgårdsvägen 27 i Harplinge.
Pris: 250 kr/styck eller 600 kr för alla. Det går bra att använda friskvårdsmedel via ePassi och Actiway.
Anmälan: Anmälan sker genom betalning via swish 123 245 9246 eller bg 5780-5343 skriv vilket datum anmälan gäller eller ”alla” om du vill delta på samtliga, samt maila till info@susannetornqvist.se för att få bokningsbekräftelse. Vill du betala via Actiway eller ePassi kontaktar du mig på 0709-719719.

4/8 Stress och matens påverkan
Vad händer i oss när vi lever med stress under längre perioder? Och kan maten vara en dold medspelare till vår stress? Det tittar vi närmare på under den här föreläsningen. Föreläsningen ger en inblick i hur både stress och matvanor kan påverka tankar, känslor, hjärnans biokemi samt den fysiska hälsan. Vi tittar också på hur både stress och mat påverkar blodsockret och insulinnivåerna samt varför det är så gynnsamt att stabilisera dessa när vi lever under stress. Föreläsningen ger konkreta tips på hur man med matens hjälp kan minska kroppens dagliga stresspåslag.
När: Onsdag 4/8 kl 18-19:30

19/8 Matens koppling till vår psykiska hälsa
Kan man med matens hjälp påverka sitt psykiska mående? Ja – definitivt!
Den här föreläsningen handlar om den dolda påverkan maten kan ha på vår känslobalans. Du får en inblick i hur biokemin styr över vårt känsloregister och hur våra matvanor i sin tur påverkar biokemin.
Hur kan maten påverka sånt som depression, humör, självkänsla, empatiförmåga, rastlöshet, stress och utbrändhet? Eller känslor som irritation, frustratration, kärlek, lycka eller glädje? Eller sånt som sömn, ork, energi, koncentrationsförmåga och förmågan att tänka klart? Det blir en spännande föreläsning om matens subtila och djupgående effekter och hur vi kan ta matvanorna till hjälp i vår strävan efter att bli mer av vårt sanna jag och det ges konkreta tips på hur man kan öka sin psykiska hälsa med hjälp av maten.
När: Torsdag 12/8 kl 18-19:30

26/8 Varför uppstår sötsug?
Vi vet vilken mat som inte är bra för oss – så hur kommer det sig att vi ändå fortsätter äta den? Och varför äter vi upp hela påsen fast vi bara hade tänkt ta en bit? Det kanske inte låter som livsavgörande frågor men att få dem besvarade kan göra stor skillnad!
Föreläsningen handlar om socker, sötsug och beroende och vad som händer i kroppen när man äter mat som innehåller socker eller mat som har en sockerliknande effekt. Föreläsningen ger en förståelse för mekanismerna bakom sötsug och hur maten kan påverka allt från humör, sömn, vikt, ork och energi, till koncentration, stress, frustration, empati, rastlöshet och förmågan att tänka klart. Det ges också konkreta tips på hur man kan bli fri från sötsug samt stötta kroppens biokemi vid utmattning/depression.
När: Torsdag 26/8

Webkurs i september:

2/9 Förstå ditt sötsug
En en zoom-kurs för dig som verkligen, verkligen vill förstå varför sötsug uppstår, hur man kan lära sig hantera det och få tips på vilka rutiner och matvanor som håller i längden utifrån ditt individuella utgångsläge.

Så här sa en tidigare kursdeltagare efter kursen:
Jag har läst alla böcker, jag har gått alla kurser, jag har provat alla dieter – jag vet exakt vad jag borde äta, men jag gör det ändå inte. Och det är först nu jag förstår varför, genom att se hur känslorna påverkas av maten.

Under den här kursen fördjupar vi oss i mekanismerna som skapar sötsug, beroende och vi lär oss förstå hur det kommer sig att vi äter upp hela påsen fast vi bara skulle ta en.
Vi lär oss att balansera blodsockret och får förståelse för hur ett förhöjt blodsocker kan slita på kroppen och skapa förhöjda stressnivåer trots att vi inte har något att stressa över.

Vi lär oss om kopplingen mellan maten och saker som bl.a. humör, självförtroende, depression och stress. Vi lär oss om abstinens och bakis-symptom som mat kan ge. Och självklart går vi igenom vilken mat som kan trigga sötsug, stressa kroppen och skapa svängande blodsockernivåer, samt vilken mat som inte gör det.
Efter den här kursen har du garanterat en ny syn på mat samt en större förståelse för dina känslor och hur hjärnan funkar.
Kursen är på 6 timmar fördelat på 4 x 90 min och sker via zoom.
Start: torsdagen 2/9 kl 18:00-19:30
Samtliga tillfällen: 2/9, 9/9, 16/9, 23/9
Pris: 2 000 kr
Kursen räknas som friskvård och det går bra att betala/delbetala via portalerna ePassi och Actiway.
Anmälan görs senast 30/8 (begränsat antal platser). Du bokar din plats genom att betala 500 kr i anmälningsavgift, samt resterande belopp före kursstart. Betalning görs via swish 123 245 9246 eller bg 5780-5343 (kontakta mig för betalning via friskvårdsportal).

Passar inte tiden eller formatet? Kursen går att boka som en privatkurs, då är kostnaden 4 000 kr.  Är ni flera som vill gå kursen tillsammans i slutet sällskap betalar ni 2 000 kr/ person (minst 3 personer). Kontakta mig för tidsförslag.

 

Retreat i oktober:

Retreat i kropps- och kostkännedom
Vill du få större förståelse för hur kroppen funkar och hur maten påverkar? Under den här helgen går vi på djupet i hur mat och stress påverkar den kvinnliga hormonbalansen och den fysiska och psykiska hälsan. Vi går igenom hur sötsug uppstår, hur blodsocker och insulinnivåer påverkar hälsan och hur vi med matens hjälp kan lägga en bra grund för fysiskt och psykiskt välmående. Allt för att du ska få en ökad medvetenhet om vad du behöver för att må bra i livet och hur just din kropp funkar.

Under helgen ingår även yoga, meditation och avslappningsövningar. Det finns tid för reflektion, stillhet och eftertanke liksom sköna promenader i vacker miljö. Frukost, lunch, mellanmål och middag ingår. Vi håller till på Säbyholms gård utanför Laholm. Byggnaderna omges av en rofylld park med mysiga bersåer, porlande vatten, ståtliga lövträd och vackra rabatter.

VAR: Säbyholms gård, strax utanför Laholm
NÄR: 15-17/10, in- och utcheckning kl 16 fredag resp. söndag
Pris: 3 000 kr
Anmälan: genom att betala in delavgift på 500 kr för att säkra din plats, resterande del betalas in senast 30/9. Det går bra att betala med friskvårdsbidrag via Actiway eller ePassi. Sista dag för anmälan 30/9. Observera att kostnaden för boende tillkommer och bokas hos Säbyholm Bed & Breakfast (350 kr/natt i dubbelrum eller 550 kr/natt i enkelrum, se www.sabyholmsgard.se för fullständig info och bokning). Maten som serveras är vegetarisk, blodsockerbalanserande och sötsugsreglerande, meddela ev. allergier.

 

Webinar i oktober:

Är det konstigt att man blir en surkärring? – webinar 27/10
En föreläsning om stress, kost och kvinnohälsa för duktiga flickor, högpresterare och andra utmattade

Det är lätt att säga att man behöver minska ner på stressen, äta rätt och träna ordentligt för att må bra. Men vad innebär det egentligen?

I min zoom-föreläsning går jag på djupet i hur kropp, humör och hormoner påverkas av stress, kost och livspusslet för skapa förståelse för varför vi känner som vi gör och varför vi mår som vi gör. Jag ger konkreta tips på hur man kan stötta kroppen när den hamnat i obalans.

Några exempel ur föreläsningen:
– Vad händer i kroppen vid stress?
– Hur uppstår humörsvängningar?
– Vad beror ofrivillig viktuppgång på?
– Varför hamnar kvinnor lättare i obalans än män?
– Hur påverkar kosten den psykiska hälsan?

När:  27/10 kl 18:00-19:30
Pris: 300 kr
Anmälan: Anmälan sker genom betalning via swish 123 245 9246 eller bg 5780-5343 märk betalningen med datum för föreläsningen, samt maila till info@susannetornqvist.se för att få bokningsbekräftelse och zoomlänk. Det går bra att använda friskvårdsmedel via ePassi och Actiway. Vill du betala via Actiway eller ePassi kontaktar du mig på 0709-719719.